Thursday 24 October 2019

Omega-3 İndeksi Hakkında Bilmedikleriniz

Omega-3 İndeksi Nedir? 


Vücudun ihtiyacı olan omega-3 yağının dışarıdan alınması gerekir. Sadece sağlıklı beslenme mevzusunda çok da dikkatli olmayan biri için kafi oranda omega-3 alımından bahsedilmesi güçleşir. Bu da, bazı hastalıkların erken yaşlardan itibaren oluşmasına ve bireyin hayat kalitesinin düşmesine sebebiyet verir. Vücudun üretemediği yağın dirimsel risk taşıyan hastalıkların önlenmesinde önemli bir yerinin olmasından dolayı omega uzmanları tarafından “omega-3 indeksi testi” yapılması önerilir.
Bu test ile vücudumuzdaki omega- 3 seviyesinin diğer yağlara oranı ölçülür ve bu oranın sağlıklı bireylerde yüzde 8 kadar olması gerekir. Yenilen içilen gıdaların derhal hepsi omega-3 açısından fukara olduğundan dolayı vücudumuzdaki omega-3 değerinin düşük olması oldukça organik karşılanabilir. Sadece omega-3 bakımından varlıklı balık türlerinin tüketimi ve dışarıdan omega-3 takviye alımları sağlık açısından önemsemesi ihtiyaç duyulan bir konu bulunduğunu unutmamak lazım.


Omega-3 indeksini kim buldu?


Stanford Üniversitesi’nden Dr. Harris ve Münih Üniversitesi’nden Dr. Von Schacky tarafından geliştirilen omega-3 testi, kan şekeri ölçümü kadar kolay ve herhangi bir acıya maruz kalmadan tamamlanan ergonomik bir test. Omega yağı üzerinde çalışmaları ile tanınan ve bununla ilgili literatüre önemli katkılar elde eden araştırmacılar, kandaki omega yağ oranını tespit edici metodu da sıhhat çalışmalarına kazandıran uzmanlardır. Damardan alınan kan örneği üzerinde yapılan birkaç işlem sonrasında kandaki omeganın öteki yağlara oranı belirlenir. Sağlıklı insan için omega-3 yağ dizin oranı en az yüzde 8 olması gerekir.

Omega-3 testini kimler yaptırabilir?


Omega uzmanı tabip ve hekimler tarafınca DHA ve EPA yağ asitleri içeren omeganın faydalarını ortaya çıkaran çok önemli çalışmalar var. Bu çalışmalara bakılırsa kalp ve damar sağlığının korunması açısından çok önemli bir yeri bulunan omega-3 yağlarının zihinsel faaliyetin korunmasında da olumlu etkisinde bırakır gösterir. Dolayısı ile kalp sağlığını korumak ve hafızasını kuvvetlendirmek isteyenlerin omega-3 testlerini yaptırmaya önem vermeleri gerekir.
Bu açıdan bakıldığı vakit ilgili testin kimler tarafınca yapılması gerektiğini şu şekilde sıralamak mümkün:
1. Akraba ve ailesinde kalp damar rahatsızlığı bulunan kişilerin omega-3 yeterliliğine baktırmaları önem ifade eder.
2. Gebelik yaşayanların yada hamile kalmada zorlanan kişilerin de aynı şekilde omega-3 yağ oranlarını kontrol ettirmeleri önemlidir.
3. Menopoz dönemine giren kişilerde kemik rahatsızlıkları görülme ihtimali vardır. Bu ihtimalin en aza indirilmesi açısından omega-3 alımı gerekir.
4. Devamlı depresif ruh hali içerisinde yaşayan veya uzun süreli depresyon sebebiyle tıbbi destek alan kişilere yönelik omega testleri de yapılabilir.
5. Dikkat eksikliği yaşamasından dolayı derslerine odaklanamayan, hafıza kuvvetinin zayıflaması sebebiyle başarılı olamayanların da omega eksiklikleri yaşama ihtimali yüksektir.
6. Sağlıklı bir kişi olmak

için egzersiz ve dengeli beslenme programına geçmeyi planlayanların da ilgili testten yararlanması fayda sağlayabilir.

Peki niçin omega yağına ihtiyaç var?


Vücudun gereksinim duyan yağın birden fazla faydasından söz edebilmek mümkündür. Sadece maksimum malum ve önemsenen yararlarından biri, beyin sağlığı ve hafızayı kuvvetlendirici yönüdür. Çağımızın vebası olarak malum hafıza zayıflığı ve bunun hastalığa dönüşen hali bunama riskinin en aza indirmenin yollarından biri düzenli omega-3 kullanımıdır. Bunun yanı sıra, daha sağlam kemik formuna sahip olmak ve yaşın ilerlemesi ile zayıflayan iskelet yapısının doğurduğu rahatsızlıkları yaşamamak adına da omega tüketimi önemlidir.
Gene omega uzmanı kişiler tarafından meydana getirilen araştırmalar sonucunda elde edilmiş verilere gore omega-3 alımının kalp ve damar rahatsızlıklarını önlediğidir. Günümüzün maksimum rastlanılan rahatsızlıkları içinde görüldüğü bilinen kalp ve damar rahatsızlıkları ölümcül sonuçları olan bir hastalıktır. Bunlardan korunmak ve daha sağlıklı bir hayata sahip olmak adına düzenli şekilde omega tüketilmesi sağlıklı bir kalbe sahip olmanızı sağlar. Ayrıca, yaşlanma belirtilerinin gecikmesinde de balık yağının faydası vardır. Cildin parlak ve canlı görünmesini sağlarken, kolajen üretimini destek sunar.

No comments:

Post a Comment