Thursday 31 October 2019

Balık yağının besin değeri nedir?



Balık yağı besin değeri özellikle ne kadar faydalı olduğunun daha net anlaşılabilmesi bakımından önemli bir değerdir. Besin değerleri özellikle doymamış yağ grubu ile ön plana çıkmaktadır. Doymamış yağ grubu içerisinde son derece önemli türler bulunmaktadır ki omega-3, bu bileşenler arasında en popüler olanıdır.

Doymamış yağ asidi grubunu ise D vitamini takip eder. 100 mg porsiyon değeri için yağ değerleri, daha ayrıntılı olarak aşağıdaki gibi açıklanmaktadır.

Doymuş Yağ 21 g     
Çoklu Doymamış Yağ 16 g  
Tekli Doymamış Yağ 57 g


Bu yağların toplam oranı kadar kalori bulunmaktadır. Bu nedenle balık yağı kalori oranı oldukça yüksek bir gıda türü olarak bilinmektedir. Çünkü içeriği tamamen yağlardan oluşur ve bu yağların toplam oranı zaten o gıdanın sahip olduğu karbonhidrat değerine eşittir.

İlk sırada, balık yağının en önemli besin değerini (hatta büyük kısmını) doymamış yağ grubunun oluşturduğuna değindik. İkinci ve üçüncü sırada ise yine orana kıyasla D ve A vitaminleri olarak ifade edebiliriz.

Balık yağı besin değeri dikkate alındığında diğer kayda değer vitamin ve mineralleri (protein, magnezyum, selenyum, b12, b6, magnezyum gibi) içermemektedir.

Ancak bu bahsedilen diğer vitamin ve mineral değerleri ile ilgili şu ayrıntıyı göz önünde bulundurmak gerekir; pek çok satıcı firma, hem balık yağı öz niteliklerinin korunması hem de balık yağı fazla tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabilen E vitamini gibi eksikliklere karşın vitamin ilavesinde bulunmaktadır.

Dolayısıyla piyasada satışa sunulmuş olan balık yağı gıda ürünlerinin hali hazırda içermesi gereken yağ oranı, A ve D vitaminlerinin yanı sıra, normalde balık yağında bulunmayan; kalsiyum, demir ve A, B1, B2, B3, C değerleri de eklenebilmektedir. Hangi bileşenlerin, ne oranda eklendiğine dair bilgiyi ürünün üzerindeki içindekiler etiketi üzerinde bulabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment